W ostatni majowy weekend w Skierniewicach zawitają foodtrucki. Korowód wielobarwnych pojazdów pojawi się na głównym rynku miasta w sobotę, 27 maja, o godz. 12:00 i pozostaną tam do godz. 18:00 następnego dnia. Dzięki temu wszyscy uczestnicy Maj Syty Fest będą mieli niepowtarzalną okazję spróbowania wyjątkowych potraw z czterech stron świata.

W kulinarną podróż zabierze nas czołówka polskiego streetfoodu, przedstawiciele rozmaitych kuchni z całego świata – od Europy przez Amerykę i Azję! Zapoznamy się zarówno z ofertą klasyczną, kosztując przepyszne amerykańskie burgery i hot-dogi, jak i egzotyczną, rozkoszując się smakiem nepalskich pierożków. Nie zapomnieliśmy również o deserach, wśród których możemy wymienić tak niespotykane przysmaki jak hiszpański churros czy lody tajskie.

Mnóstwo atrakcji – nie tylko dla najmłodszych – przygotowaliśmy również na niedzielę, 28 maja.

Przez sześć godzin, od 12:00 do 18:00, poza wszystkimi foodtruckami obsługującymi koncerty w dniu poprzednim, na miejskim rynku staną: dmuchany zamek, zjeżdżalnia, strefa dla maluchów z huśtawką, mini-zjeżdżalnią i zabawkami interaktywnymi. W trakcie trwania imprezy będą prowadzone gry animacyjne oraz konkursy dla dzieci. Nie zabraknie również malowania buziek, pokazu wielkich baniek czy zwierzątek z baloników. Dla wszystkich najmłodszych uczestników dostępna będzie wata cukrowa. Wszystkie atrakcje oczywiście za darmo!

Zarówno w sobotę, jak i niedzielę wszyscy uczestnicy będą mogli również liczyć na mnóstwo promocji i gratisów, ale to niespodzianka, którą poznacie na miejscu.

Foodtrucki:

Lubish Langosh to prawdziwie słowiańska dusza. Spróbujecie tam słowackiego langosha – to smażony placek drożdżowy podawany na słodko, słono lub pikantnie ze świeżymi dodatkami. Będzie też wersja zarówno dla wegan, jak i dla mięsożerców, a więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Disco Volante (Latający Spodek) to mobilna włoska pizzeria. Oferuje kultowy przysmak na bardzo cienkim cieście – z włoskich składników, smaczny, zawsze gorący i z prawdziwie italskim temperamentem! Niepowtarzalna okazja, by poczuć smak Adriatyku.

Tsong Kha Momo to kuchnia rodem z Azji Centralnej. Na majowej imprezie swoje tradycyjne potrawy będą serwować rodowici Tybetańczycy. Na uwagę zasługują szczególnie pierożki momo (przygotowywane na parze, w 9 rodzajach), zupy oraz sałatki. Oferta kulinarna tak przypadła do gustu naszym rodakom, że w Warszawie powstała nawet restauracja serwująca te egzotyczne dania.

Patat&More jest holenderskim przysmak, który przygotowuje się z ziemniaków. Podawany  jest na wytrawnie i słodko, z rozmaitymi sosami, a nawet świeżą cebulą czy nutellą. Smakołyk ma licznych fanów na całym świecie, w każdej grupie wiekowej. Niewątpliwą zaletą jest to, że produkt przygotowuje się z naturalnych składników, bez dodatku ulepszaczy.

Gorące Kawałki, czyli pyszne soczyste burgery, przygotowywane z prawdziwej wołowiny, podawane w chrupiącej bułce razem z najróżniejszymi dodatkami (polecamy szczególnie z serem camembert i żurawiną). Dostępne są w wersjach łagodnej i ostrej, dlatego każdy miłośnik tego popularnego smakołyku znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Berliner House to propozycja od naszego zachodniego sąsiada, czyli bawarskie kiełbaski podawane na rozmaite sposoby. Polecamy w szczególności klasyki: currywursta, bratwursta, krakauera, a do tego pyszne belgijskie frytki stanowiące ciekawy dodatek do dania głównego.

Hotdogarnia jest nowym projektem na foodtrackowej mapie, ale produkt, który oferuje, jest jak najbardziej znany. To klasyczne hot-dogi, choć nie w wariancie zwyczajnym, bo inspirowane kuchniami Włoch i Francji. Przepis jest zaskakująco prosty, a przez to genialny: dwa rodzaje grillowanych kiełbasek, chrupiąca bułeczka i super dodatki.

Bart Burger to coś więcej niż jedzenie. Do produkcji tych wyjątkowych burgerów używa się tylko najwyższej jakości produktów, zdrowych i ekologicznych. W świat kulinarnych marzeń zabierze Was idealnie wysmażona (w zależności od upodobań) sezonowana wołowina, której smak zapamiętacie na długo.

My Little Thailand to foodtruck prowadzony przez dwóch pasjonatów kuchni dalekowschodniej. Możecie tam skosztować smaków jak z rajskiej plaży. Kucharze używają prawdziwych azjatyckich przypraw, mleka kokosowego, świeżych ziół i wysokiej jakości mięsa oraz warzyw, by zaoferować klientom niezapomniane orientalne doznania smakowe.

Pierogi z Drogi serwują tradycyjny przysmak kuchni polskiej, który stanowi świetną alternatywę wobec jedzenia ulicznego rodem z zagranicy. Chcą tym samym pokazać, że ręcznie lepione pierogi, o wyśmienitym, domowym smaku, mogą posłużyć jako szybki posiłek w przerwie na lunch czy na festiwalu.

Latająca Krówka oferuje pyszne gofry tylko z naturalnych składników, dzięki czemu mogą je jeść nawet malutkie dzieci. Jako dodatek do popularnego przysmaku idealnie sprawdzą się pyszne lody z małej włoskiej manufaktury, włoska kawa i hit obecnego sezonu, czyli batony zapiekane w cieście gofrowym.

Złote Paluchy Churros, czyli hiszpański słodki przysmak. Pod tajemniczą nazwą „churros” kryją się tradycyjne, słodkie wypieki wywodzące się z Półwyspu Iberyjskiego. Smażone są na głębokim oleju w formie długiego palucha o przekroju gwiazdy i złocistym kolorze. Spożywa się je z dodatkiem cukru lub słodkiego kremu.

Tu-Taj odwiedzi nas z absolutnym hitem ostatnich festiwali i imprez plenerowych, czyli lodami tajskimi. Nieograniczone możliwości dodatków, wyłącznie świeże składniki i całość podawana w formie świetnie wyglądających rolek. Każdy musi tego spróbować!

Fresh Bike to w pełni mobilny i stylowy rower, który pełni funkcję niezależnego punktu sprzedaży lemoniady. Napój, który serwujemy, jest przygotowywany wyłącznie ze świeżych produktów, bez żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Właśnie dlatego nasza lemoniada jest tak pyszna, zdrowa i orzeźwiająca.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here