Strona głównaWiadomościMateusz Jarczyński powołany na stanowisko prezesa EC w Skierniewicach

Mateusz Jarczyński powołany na stanowisko prezesa EC w Skierniewicach

- REKRAMA -

Od 15 kwietnia 2021 r. Mateusz Jarczyński jest już oficjalnie Prezesem Energetyki Cieplnej w Skierniewicach. Decyzję taką podczas ostatnich obrad podjęło Walne Zebranie Spółki.

Przypomnijmy, Mateusz Jarczyński de facto spółką kieruje od marca 2019 r.

W tym czasie w skierniewickiej ciepłowni wdrożono kilka nowych rozwiązań. Wśród nich instalacja systemów odsiarczania i odazotowienia spalin. Obecnie trwają prace przy budowie instalacji kogeneracyjnej. Dzięki niech w ciągu kilkunastu następnych miesięcy ciepłownia stanie się eletrociepłownią. Dzięki silnikom gazowym spółka będzie jednocześnie produkować energię elektryczną i cieplną. Spowoduje to zmniejszenie spalania węgla i tym samym spółka mniej będzie płacić za tzw. „emisję”

Wszystkie dotychczasowe działania prezes Jarczyńskiego to wypełniania wymogów nakładanych przez Komisje Europejską w związku ze zmianą polityki klimatycznej.

W minionym miesiącu na terenie spółki odbyła się debata dotycząca transformacji energetycznej polskich ciepłowni. W panelu brał udział m.in. minister klimatu i środowiska Michał Kurtyka.

Jak zaznacza prezes EC sp. z o.o. przed firmą kolejne wyzwania. Wśród nich określenie kierunków rozwoju poprzez wybór sposobu pozyskiwania energii z Odnawialnych Źródeł Energii.

0 komentarzy
Inline Feedbacks